niedziela, 29 marca 2015

Sól

Sól- czyli chlorek sodu
Na pewno nikt nie wyobraża sobie jakiegoś dania bez soli. Sól jest niezbędna, aby czuć smak potraw. Ale sól w nadmiarze jest szkodliwa. Zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie.

Na rynku mamy wiele rodzajów soli: czosnkowa, ziołowa, z dodatkiem jodu.
Sól kamienna - pozyskiwana  z 3- 6 km pod ziemią.
Sól morska - pozyskiwana z odparowywania wody morskiej. Jest bogatsza w minerały i jod.

Jeśli już chcemy lub musimy użyć soli, używajmy tej najmniej oczyszczonej czyli kamienną. Do soli dodawany też jest antyzbrylacz, chemiczna substancja. W kamiennej soli nie ma go. Możemy zauważyc, że sól kamienna jest gruba z ciemnymi kropkami, ale możemy mieć pewność że zachowała minerały.

Dzienna dawka soli to 6g na dobę. 

Pamiętajmy, że sól zawierają również przyprawy jak np. jarzynki do zup, przyprawy do mięs, keczup, majonez, nawet niektóre  slodycze i wiele gotowych produktów w tym pieczywo. Więc jeśli ktoś musi mieć dietę ubogą w sól, powinien uważać szczególnie na konserwy i sery bo one zawierają dużo soli. Powinni unikać wiekszosc produktów, które można zrobić w domu.
Sól jest też konserwantem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz