niedziela, 8 marca 2015

Żelatyna

Żelatyna- ma pochodzenie zwierzęce (wieprzowe) i roślinne (agar alg morskich).

Żelatyna wieprzowa jest to mieszanina białek i peptydów
Żelatyna zawarta w galaretach mięsnych zawiera nasycone kwasy tłuszczowe dlatego polewa się ją octem by była bardziej łatwostrawna.
Powszechnym poglądem jest, że żelatyna usprawnia funkcjonowanie stawów, a głównie chodzi o ''prolinę''. Jest to aminokwas, który wpływa na regenerację chrzastki, stawów, kości. Niestety tłuszcz zawarty w nóżkach wieprzowych i cukier w galaretkach pogarsza stan zapalany w stawach i niszczy je. Dodatkowo mają zły wpływ na przybieranie na wadze a to powoduje obciązenie stawów. Biochemicy jednak twierdzą, że żelatyna nie pomaga na stawy.
Jednak wiadomo, że żelatyna ma dobry wplyw na: trawienie, włosy, paznokcie, skóre.
Żelatyna spożywcza pozbawiona jest tłuszczów, zawiera proteiny, jest to produkt wysoko odżywczy i szybko przyswajalny przez organizm.

A więc pozwólmy sobie czasem na galaretki, żelki i dżemy słodzone cukrem żelującym, jogurty zageszczane żelatyną.

Żelatyna roślinna Agar z alg morskich:
-rozkłada nadmiar tłuszczu
- zawiera mikroelementy i sole mineralne
- wysoka zawartość błonnika
- zawiera aminokwasy
- wpływa na układ odpornościowy
- oczyszcza ciało z toksyn


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz