niedziela, 22 marca 2015

Świat grzybów

Często w naszej kuchni goszczą grzyby. Była już mowa o grzybach w temacie ''pleśń'', bo pleśń to nic innego jak rodzina grzybów.
Ale teraz chciałam napisać o grzybach leśnych, a te traktowane są jako warzywa.
Właściwie grzyby nie mają dużych wartości odżywczych. W większosci składaja się z wody. Raczej potrawom nadają smaku i aromatu.

Grzyby zawierają ''chitynę'', której kwasy żołądkowe nie rozpuszczają, dlatego są ciężkostrawne.
Wartości odżywcze grzybów:
niewielkie ilości soli mineralnych
- witamina A ( najwięcej kurki)
- Witamina B1 i B2
- pozostałe wiaminy w śladowych ilosciach
- białko


Nie wiadomo do jakiego stopnia to białko jest w stanie strawić nasz organizm. Najwięcej strawnego białka zawierają ''prawdziwki'' i ''pieczarki''. W młodych grzybach jest go więcej niż w starych.

Pieczarka - grzyb hodowlany 
Pieczrki w swoim składzie zawierają:
Białko
Aminokwasy (prawie wszystkie)
Dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze
Potas, miedź, selen, jod, błonnik
Wit. A,B,E,D
kwas foliowy



Ciekawostka:
''Boczniaki'' zawierają ''pleuran'' - substancja, która wg naukowców zmniejsza guzy nowotworowe.
''Podgrzybek, pieczarka, boczniak, borowik'' zawierają ''betaglukan''- substancja, która działa antynowotworowo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz