niedziela, 15 marca 2015

Zdrowa fermentacja

Fermentacja mlekowa - prowadzą ją bakterie z rodzajów Lactobacillus i Lactococcus. Taka fermentacja ma zastosowanie w produkcji jogurtów serów, maślanki, kefiru.
Jak wiadomo przetwory mleczne są zdrowsze niż samo mleko. Powodują łatwiejsze trawienie, są dobrym źródłem waptnia i białka. Wszystkie te produkty różnią sie zastosowanym rodzajem bakterii.

Wiele szczepów bakterii mają formę probiotyczną. Takie bakterie mają wpływ na odporność, pomagają w zwalczaniu wielu chorób. Mają dobry wpływ na żoładek i jelita. Nie we wszystkich jogurtach je znajdziemy, ale napewno są w probiotycznych np. actimel.

Fermentacja ogórków i kapusty kiszonej
Warto wprowadzić ogórki kiszone w nasz jadłospis, szczególnie zimą kiedy nie ma sezonu na warzywa. Kiszona kapusta i kiszone ogórki są dobrym żródłem witaminy C.
Kapusta kiszona ma wiele zalet zdrowotnych. Ogórki kiszone podwajają swoją ilość wit. C oraz zawierają wit. B6 i B12. Mają podobne działanie na organizm jak kapusta kiszona.


Więc jeśli mamy ochotę coś podjadać, podjadajmy kiszone warzywa. Dodamy sobie zdrowia i przy okazji możemy usunąć niektóre schorzenia.
Pamiętajmy:pożywienie nie jest tylko zwykłym jedzeniem to także lekarstwo na wiele dolegliwości.


http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/08/KAPUSTA-KISZONA-DO-SLOIKOW.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz